2021. április 5., hétfő

SZÉKESFEHÉRVÁR VISSZAFOGLALÁSA ÉS AZ ÓBUDAI LAKOSOK

 

FEHÉRVÁR

Van egy olyan adat Óbuda történetében, ami igen figyelemreméltó Székesfehérvár(a Szent István alapította Alba Regale)  helyrajzára vonatkozóan. Méghozzá ez egy olyan adat, amely több hivatalos leírásban is megjelenik, ám történészeinknek mégsem szúrt szemet. A Történész Dogmák és így a csőlátásuk, szemellenzős gondolkodás módjuk miatt, nem veszik észre a nyilvánvaló tényeket történészeink.

WEISSEN BURG-FEHÉRVÁR (gyengébb lokálpatrióták számára)

 

AZ ÓBUDAI LAKOSOK ADDIG NEM MERTEK VISSZAKÖLTÖZNI ÓBUDÁRA, AMÍG SZÉKESFEHÉRVÁRT VISSZA NEM FOGLALJÁK A TÖRÖKÖKTŐL ! 

Elsőként nézzük Gál Éva közlését:

Tanulmányok Budapest Múltjából 21. (1979)Gál Éva, [L.]: Óbuda helyrajza a hódoltság végétől a XIX. század közepéig = Topographie Óbudas (Alt-Ofen) vom Ende des 17. bis Mitte des 19. Jahrhunderts 105-151
  • "A Budai Kamarai Felügyelőség által a bécsi Udvari Kamarához 1688.február 21-én felterjesztett összeírás szerint Óbuda, amelyet az 1683-as hadjárat idején romboltak le a császáriak, 1688 elején még néptelen volt, de megmaradt lakossága, mintegy 40 család, biztosabb helyre húzódva várta Székesfehérvár felszabadítását, hogy azután biztonságban visszatérhessen otthonába. A hódoltságkorihoz képest tehát csökkent a lakosság, hiszen 1590-ben 96 családot írtak össze Óbudán, 1633-ban pedig a helység 53 "kapu" után adózott.
    A Buda visszaivásakor, 1686-ban lakatlan Óbuda 1688 közepe* táján, Fehérvár elfoglalása után népesült be újra."

A másik vonatkozó írás nem ír hivatkozást, de bizonyosan Gál Éva írása a forrása. 

https://obudaianziksz.hu/viszket-zoltan-kalvin-koz-4
 
  • "Az utolsó, 1684-es elköltözés után egészen 1688-ig, Székesfehérvár visszafoglalásáig vártak a visszatelepüléssel."




Értelmesen gondolkodva feltűnő lehetne történészeinknek is, hogy mi volt ennek a valódi oka, miért vártak az óbudai lakosok arra, hogy Székesfehérvárt visszafoglalják? A ma ismert Székesfehérvár olyan messze van Óbudától-még a hivatalból idealizált Zichy főtértől is, -hogy biztosan nem kellett tartani attól, hogy az ott lévő törökök bármi kárt tehetnek Óbudán, vagy esetleg az Óbudán élőkben. 
Tehát mégis miért féltek visszaköltözni Óbudára, amíg Fehérvár nincs visszafoglalva, mi ennek a valódi oka?

A BUDAI KÜLVÁROS VÁRFALA

"A tudomány szépsége, hogy tényeken, és nem véleményen alapul"

Egyed Zoltán


Csak úgy van ennek az adatnak is értelme, ha teljesen másként gondolkozunk Székesfehérvár, -a Szent István által kiépített igazi Fehérvárral kapcsolatosan. Én ugyanis teljesen meg vagyok győződve arról, hogy Alba Regale, az valójában Óbuda királyi várának neve. Véleményem szerint Sicambria-Óbuda városa kettős városként létezett, hiszen a vonatkozó forrásokon kívül az okleveleink írásai is erről szólnak. Királyi várról és külön hegytetőn lévő préposti várról, valamint préposti területről, amin a királynéi vár épült ki.

LEJÁRAT A VÁRBAN A KÚTHOZ


Ha nem lenne igazam, akkor nem is találhatnék ilyen adatokat, egyáltalán nem találhatnék semmit, ami a véleményem alátámasztja. Nézzünk tehát egy kis összefoglalást arról, hogy Alba Regale, az a valódi Óbuda királyi váraként létezett, és nem egyenlő azzal a várossal, amit ma Székesfehérvárnak hívunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése